Vlasnik ste stare porodične kuće koja se već godinama ne koristi ali čija prodaja, prvenstveno zbog emotivne vrijednosti ne dolazi u obzir?

Sviđa vam se ideja da vi i vaša porodica živite u toj kući ili možda boravite tokom vikenda, no kuća trenutno nije uslovna za boravak?

Razmišljate o rekonstrukciji ili adaptaciji kuće kako biste je učinili kvalitetnim životnim prostorom za svoju porodicu, ali niste sigurni kako početi?

U nastavku donosimo nekoliko važnih savjeta koji će vam ovaj izazovni proces uređenja stare kuće učiniti jednostavnijim. Naime, rekonstrukcija ili adaptacija kuće zaista je ozbiljan građevinski poduhvat koji ne biste trebali realizovati bez profesionalne podrške stručnjaka.

Da biste izbjegli nepotreban stres, neočekivane troškove i da obnova ne bi trajala duže nego što ste planirali, prvi savjet je da postupite po staroj narodnoj izreci – priprema je pola posla! Kvalitetna priprema prije svega podrazumijeva da prikupite sve relevantne informacije na bazi kojih ćete donijeti odluke od kojih zavisi cijeli tok obnove stare kuće.

Osnovno što morate znati jeste da su adaptacija i rekonstrukcija, sa aspekta relevantnih zakonskih propisa, dvije potpuno različite vrste građevinskih radova. Adaptacija podrazumijeva izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećem objektu koji neće uticati na stabilnost i sigurnost objekta, ne mijenjaju se konstruktivni elementi niti vanjski izgled, što zapravo znači da građevinska dozvola za objekat i dalje važi, te nije potrebno pribavljati nikakvu dokumentaciju.

S druge strane, rekonstrukcijom se izvode radovi koji bitno mijenjaju postojeći objekat, odnosno mijenjaju se uslovi dati u važećoj građevinskoj dozvoli, te je potrebno pribaviti novo odobrenje za građenje. Upravo ova važna razlika u vrsti radova, uz budžet i vrijeme kojima raspolažete, može u potpunosti uticati na vašu odluku kada je u pitanju obnova kuće.

Slijedeći korak jeste kvalitetna, objektivna i stručna analiza stvarnog stanja kuće, za koju predlažemo angažovanje stručnih osoba. Starost objekta, sama po sebi, ne mora biti glavni razlog da se ne odlučite na adaptaciju.

Puno je važnije utvrditi stanje temelja i nosivih zidova, te cjelokupno stanje objekta. Naime, ukoliko obnova kuće ne zahtijeva promjenu temelja, nosivih zidova i rasporeda prostorija, vrlo vjerovatno da nećete pogriješiti ako se odlučite na obnovu kuće.

Na osnovu ove analize moći ćete, zajedno sa arhitektom i građevinskim inženjerom, napraviti plan obnove, koji pored svih potrebnih radova treba da sadrži procjenu troškova i predviđeno vrijeme trajanja uređenja objekta.

Bez obzira u kakvom stanju se kuća nalazi, izvjesno je da će se morati raditi zamjena instalacija, stolarije, podova i pločica, sanitarnih i drugih elemenata. Ukoliko ste se odlučili na rekonstrukciju, vrijeme obnove će sigurno biti duže, a obim radova znatno veći.

No, ovo je idealna prilika da vaša stara kuća postane savršen dom ili vikendica u kojoj ćete uživati sa svojom porodicom i prijateljima.

Imajte na umu da se ovakva vrsta radova radi vrlo rijetko, najčešće jednom u životu pojedinca, što je svakako razlog da se odlučite na upotrebu visokokvalitetnih materijala napravljenih od prirodnih sirovina, koji će vam omogućiti zdravo stanovanje, a renoviranom objektu dug vijek.

No, činjenica je da analiza stvarnog stanja kuće može pokazati i kako adaptacija ili renoviranje, zbog starosti

i obima neophodnih radova na objektu, zahtijeva jako puno vremena ali i premašuje vaš planirani budžet. U takvim situacijama se rušenje starog i izgradnja novog objekta može pokazati isplativijom opcijom.

Bez obzira za koju opciju se odlučili, Xella BH vam uz svoje Ytong, Silka i Multipor brendove stoji na raspolaganju nudeći rješenja i besplatno savjetovanje arhitekata i inžinjera kao i tehničku podršku instruktora gradnje na vašem gradilištu. Znamo da su ovo vrlo zahtjevni poduhvati i da vam je potrebno povjerenje u izvođače radova, stoga smo za vas pripremili i spisak preporučenih izvođača za poslove grube gradnje – provjerenih premium majstora sa kojima će gradnja sigurno biti lakša.

I najteži poslovi, uz podršku pravog partnera postaju lakši, zato birajte pametno.