Nakon hladne zime, proljetna svježina i lijepo vrijeme razlozi su što sve više vremena provodimo na otvorenom. Ali isto tako, sunce nam nemilosrdno pokaže tragove koje je zima ostavila i znamo da je došlo vrijeme za proljetno pospremanje i čišćenje našeg doma. Pored kućanskih poslova koji se obavljaju redovno, pored brisanja prašine, čišćenja podova i usisavanja, sad je pravo vrijeme za uklanjanje nepotrebnih stvari koje tokom zime nismo odložili na adekvatan način. Međutim, za vas koji živite u kući, prije pospremanja unutrašnjosti doma puno je važnije da provjerite u kakvom je stanju vaša kuća i

tako na vrijeme otkrijete eventualne, neprijatne posljedice zime.  Pripremili smo listu aktivnosti koje će vam pomoći da napravite potpunu inventuru kuće, i tako budete sigurni da je kuća u savršenom stanju i spremna za proljeće.

Krov i oluci – pažljivo i detaljno pregledajte krov, snjegobrane i oluke. Svako oštećenje na krovnom pokrivaču trebate sanirati odmah kako biste spriječili prodiranje vode u kuću. Također, sada je pravo vrijeme za popravku snjegobrana kako bi bili spremni za sljedeću zimu. Oluci moraju biti funkcionalni tokom čitave godine, pa se preporučuje da se prije i poslije zimskog perioda
očiste od lišća i drugih ostataka kako bi se osigurao protok vode. Provjerite također da li na olucima ima oštećenja kroz koja voda može oticati i tako oštetiti fasadu.

Dimnjak – savjetujemo da odmah po završetku sezone grijanja angažujete profesionalnu službu koja će pregledati i očistiti dimnjak. Tako ćete izbjeći grešku koju mnogi prave, a to je da se provjera stanja dimnjaka radi pred sezonu grijanja. Još jedna prednost proljetnog čišćenja dimnjaka jeste što se dešava prije sezone krečenja i generalnog čišćenja unutrašnjosti kuće.

Održavanje sistema grijanja zavisi od vrste sistema koji koristite. Ipak, preporučuje se da ovu aktivnost povjerite stručnim licima, serviserima, koji će na adekvatan način provjeriti i očistiti sistem, kako biste narednu sezonu dočekali spremni i sigurni u ispravnost sistema. Ne zaboravite da redovni godišnji pregledi i održavanje smanjuju i samu potrošnju energenata čime su i troškovi niži.

Prozori i vrata, odnosno njihove vanjske strane treba pregledati i očistiti. Ako su napravljeni od drveta provjerite da li je ovo proljeće potrebno obnoviti sloj boje i tako im produžiti potrebnu zaštitu. Vrlo važno je da prozori i dalje dihtuju, te svakako ne zaboravite provjeriti i trake za dihtovanje.

Vanjski zidovi, kao i unutrašnji, moraju biti bez buđi. Provjerite cijelu kuću i ako primjetite da se preko zime pojavila buđ, prvo utvrdite i uklonite uzrok ove neželjene pojave, jer je to jedini način da se za nekoliko mjeseci opet ne pojavi.

Okućnica, vanjske staze i prilaz kući tokom zime se čiste od snijega, ali je činjenica da led može stvoriti oštećenja na betonu. Manje pukotine možete sami sanirati, dok značajnija betonska oštećenja zahtijevaju angažman profesionalaca. Naravno, sanaciju većih šteta možete planirati za kasno proljeće i toplije dane.

Sa ovim aktivnostima brzo i lako ćete napraviti dijagnozu stanja vaše kuće, te procijeniti koje eventualne korekcije možete uraditi samostalno i bez značajnih ulaganja. Ali ako je zima ipak ostavila značajnije posljedice, čija sanacija zahtijeva stručnjake, savjetujemo da ih angažujete što prije, te kuću pripremite za godinu koja je pred vama.