Sistem gradnje koji su osmislili stručnjaci iz kompanije Xella ne samo što skraćuje vrijeme gradnje vašeg objekta za dva i po puta, već vam ujedno obezbjeđuje i dvostruke uštede – štedi vam novac koji bespotrebno trošite na ogroman broj radnih sati koje plaćate izvođačima i radnicima na gradilištu, ali i novac koji trošite na građevinski materijal koji rasipate primjenom konvencionalnih sistema gradnje. 

Vrijeme potrebno za izgradnju objekta jedan je od najbitnijih faktora za sve koji grade, bez obzira da li se radi o kući, poslovnom prostoru ili stambenoj zgradi. Gradnja obično traje dugo, nerijetko se probijaju rokovi, a sve to direktno utiče i na povećanje troškova. Stoga ne čudi što je upravo vrijeme izvor najvećih frustracija tokom gradnje i čekanja na useljavanje u novi objekat.  

Kompanija Xella je zato osim razvoja visokokvalitetnih građevinskih materijala konstantno radila i na razvoju sistema gradnje koji efikasno eliminiše sve probleme u vezi sa vremenom izgradnje. Rješenje je pronađeno u Ytong sistemu gradnje koji je već postao neprikosnoveni šampion brze gradnje na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

2,5 puta brža gradnja uz YTONG

Dobitna formula ovog sistema gradnje krije se u upotrebi YTONG blokova koji su većih dimenzija što obezbjeđuje neuporedivo bržu i lakšu gradnju. Dokazano je da se sa YTONG-om u odnosu na konvencionalne blokove gradi dva i po puta brže. To najbolje dokazuje i video sa terena koji odlično ilustruje kako izgleda proces gradnje YTONG blokovima u odnosu na konvencionalne blokove, a rezultat je fascinantan – ono što se sa YTONG-om izgradi sa 25 minuta, sa drugim blokovima gradi se duže od 62 minuta.

Zato je kompanija Xella zaštitila jedinstveni Ytong sistem gradnje kao svoj patent i učinila ga dostupnim svima koji grade YTONG materijalima. 

Velike uštede i na radnim satima i materijalu

Neuporedivo brža gradnja koju ovaj sistem obezbjeđuje ne štedi samo vrijeme, već automatski dovodi i do velikih ušteda prilikom izvođenja radova jer je broj radnih sati koji se plaćaju izvođačima i radnicima značajno manji, a to direktno obezbjeđuje drastične uštede u novcu. To je posljedica činjenice da YTONG proizvodi omogućavaju neuporedivo brže zidanje – potrebno je samo 8 komada blokova te 2 do 8 kg Ytong bijelog tankoslojnog maltera za kvadratni metar (m2) gotovog zida (u ovisnosti od debljine bloka) koje se nanosi kao fuga od samo 2-3 mm specijalno izrađenim Ytong lopaticama. To istovremeno znači da se tokom gradnje troši manja količina maltera, što donosi dodatnu uštedu.

Detaljno uputstvo za gradnju 

Da bi dodatno olakšali proces gradnje svima koji se odluče za gradnju po Ytong sistem gradnje, stručnjaci iz kompanije Xella pripremili su i detaljno uputstvo za gradnju, od prvih koraka do samog završetka objekta. Tako u Ytong uputstvu za gradnju možete pronaći sve što je potrebno da znate od nivelisanja i postavljanja prvog reda, preko oblikovanja YTONG elemenata i zidanja, pa sve do obrade spoljašnjih i unutrašnjih zidova.