Kao što smo već spomenuli u jednom od naših prethodnih blogova izgradnja kuće je projekat za čiju je uspješnu realizaciju neophodno kvalitetno planiranje, i donošenje niza odluka koje nisu nimalo lake i jednostavne.

Jedna od takvih odluka jeste da li graditi prizemnu kuću ili kuću na sprat. Iako se može činiti da je vrlo lako odabrati pravi tip kuće, istina je ipak malo drugačija jer postoji čitav niz faktora koji se moraju uzeti u obzir kako bismo napravili pravi izbor. No krenimo redom.

Prvi odlučujući faktor jeste zemljište, odnosno veličina i oblik parcele na kojoj planiramo gradnju. Na primjer, uska parcela nepravilnog oblika pogodna je za kuće na sprat, jer prizemne ipak zahtijevaju malo veću površinu. Ukoliko već niste kupili zemljište onda morate unaprijed voditi računa kakvu kuću planirate izgraditi. Sljedeći odlučujući faktor jesu potrebe i želje porodice. Naime, broj članova porodice određuje i veličinu same kuće, dok njihove životne navike i potrebe svakako mogu biti presudne za izbor odgovarajućeg tipa kuće.

I na kraju, posljednji ali ne i najmanje važan faktor jeste budžet. Troškovi izgradnje prizemne kuće i kuće na sprat se mogu značajno razlikovati, te nije rijedak slučaj da upravo količina novca koja je na raspolaganju bude presudna za odabir tipa kuće. U nastavku donosimo kratki pregled prednosti i nedostataka ova dva tipa kuća, za koje se nadamo da će svima koji planiraju gradnju vlastite kuće učiniti odabir lakšim.

Prizemna kuća

Kao što i sam naziv kaže, radi se o stambenom objektu koji ima samo jednu etažu. Činjenica je da kada se spomene porodična kuća, mnogi upravo pomisle na prostrane, funkcionalne i jednostavne prizemne kuće, u kojoj su sve prostorije smještene na prizemlju. Ova kuća idealna je za porodice sa malom djecom, starije osobe i osobe sa invaliditetom, upravo zbog praktičnosti prostora koji nema stepenište. Također, prizemnica je savršen izbor za sve ljubitelje prirode. Naime, jednoetažna kuća odaje utisak bolje povezanosti sa prirodnim ambijentom, jer se iz svake sobe može pristupiti dvorištu. Dodatno, ovakve kuće često imaju atraktivno dizajniran i vrlo prostran izlazak iz dnevne sobe u dvorište, koje krase 

udobne i natkrivene terase – idealna mjesta za odmor i druženje. druženje. Ipak, kod ovog tipa kuća sve sobe ne mogu biti okrenute na sunčanu stranu, te je potrebno planirati ugradnju brojnih staklenih otvora koji će u unutrašnjost propuštati dovoljnu količinu svjetlosti. Prostorije u kući bi trebale biti podijeljene u dvije odvojene zone: dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, te zonu sa spavaćim sobama. Ovakav raspored prostorija će zadovoljiti potrebe porodice kako za zajedničkim tako i za privatnim prostorom za svakog od ukućana, te tako svima omogućiti kvalitetno stanovanje.

Kuća na sprat 

Kuća na sprat (ili više spratova) zauzima manju površinu zemljišta, te se ostatak parcele može iskoristiti za druge namjene i porodične potrebe, poput dječijeg parka, vrta ili za izgradnju garaže. Osnovna razlika ovog tipa kuća u odnosu na prizemnice jeste što se zona spavaćih soba nalazi na spratu.

Zona zajedničkih prostorija, koja podrazumijeva dnevni boravak, kuhinju i trpezariju se nalazi na prvom spratu, koji je stepeništem povezan sa prostorijama na gornjem spratu.

Ovakav funkcionalan raspored pruža mnogo više intime i udobnosti čitavoj porodici.

Još jedna prednost kuće na sprat jeste što većina soba može biti pozicionirana na sunčanoj strani, što boravak u njima čini ugodnijim. Stepenište je kod kuća na sprat jako važan element jer je vrlo prometan dio kuće, i potrebno je da bude usklađeno sa prostorom. Pored toga što mora poslužiti osnovnoj svrsi, stepenište bi trebalo biti praktično i odgovoriti na zahtjeve svih članova porodice. Ukoliko u kući žive porodice sa malom djecom vrijedi razmisliti o postavljanju zaštitne ograde na dnu i vrhu stepeništa.

Kada poredimo troškove izgradnje jednoetažne kuće i kuće na sprat, mnogi će reći da je prizemna kuća skuplja zbog troškova temelja i krova koji znatno utiču na cijenu. No isto tako, ako se dvoumite između izgradnje prizemnice i kuće na sprat koje zauzimaju istu površinu zemljišta, tada će troškovi temelja i krova biti jednaki. Naravno, na troškove gradnje kuće utiče odabir i svih ostalih materijala, tako da generaliziranje i tvrdnja da je jedan tip kuće skuplji od drugog nije preporučljivo, jer je svaki projekat priča za sebe.

Na kraju možemo zaključiti da i prizemna kuća i kuća na sprat mogu biti vrlo funkcionalne, šarmantne i estetski privlačne. Za donošenje odluke o tipu kuće potrebno je razmotriti brojne faktore, a svakako preporučujemo i konsultaciju sa stručnim licima koji će u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima dati najbolju preporuku. Stručnjaci iz Xella kompanije će vam biti idealna podrška, a njihov sistem gradnje će skratiti vrijeme izgradnje objekta za čak dva i po puta, te donijeti vam značajne uštede bez obzira koji tip kuće da odaberete.  

Za sve vas koji još niste odabrali svoju idealnu kuću, predlažemo da pogledate prijedloge idejnih rješenja porodičnih Ytong kuća, možda konačno pronađete pravo rješenje za svoju porodicu.