Pregradne zidove koristimo kako bi potpuno ili djelimično pregradili prostor. Pošto oni nisu dio nosive konstrukcije, za njegovo izvođenje trebaćete tanje blokove za zidanje debljine 10 do 15 cm.

Debljina od 10 cm je dovoljna ako u zid nećete polagati horizontalne instalacije i dodatno ga opterećivati. U suprotnom se radije odlučite za deblji zid 12, 12.5 ili 15 cm koji će pri tome dati i bolju zvučnu izolaciju.

Za izgradnju pregradnog zida potrebno je:

  • Ytong Compact debljine 10, 12, 12.5 ili 15 cm
  • Ytong bijeli tankoslojni malter
  • Produžni malter
  • Poliuretanska pjena za popunjavanje dilatacija/udubina
  • Elastični ankeriAko ćete u zidu ostavljati otvor za vrata nabavite i
  • Ytong nenosivi nadvoj (NEN) iste debljine kao što su odabrane Ytong Compact ploče kojim gradite.

Od alata pripremite mješač i lopaticu za nanošenje Ytong tankoslojnog maltera, ručnu testeru i kantu.Za zid bez većih neravnina koristite Ytong Glet (masu za izravnavanje) dok u suprotnom preporučujemo Ytong Plaster (malter za unutrašnje malterisanje Ytong zidova).

Važne napomene

1. Na početku zidanja kao podlogu za zidanje Ytong blokovima potrebno je nanijeti produžni malter (1:2:8 =cement: kreč: pijesak) po cijeloj površini predviđenog zida u debljini od najmanje 2 cm. Zidati se počinje postavljanjem Ytong Compact ploča na krajevima koje tada služe kao orijentir za postavljanje prvog reda zida.

Na vertikalne spojne površine Ytong Compact ploča nanesite Ytong bijeli tankoslojni malter, a ploče međusobno učvrstite gumenim čekićem.

2. Zidanje nastavite zidarskim vezanjem (najmanje 1/3 uvlake ploče) – sa Ytong lopaticom u tankom sloju nanesite Ytong bijeli tankoslojni malter na horizontalnu spojnicu, te u njega položite sljedeću Ytong Compact ploču. Ne zaboravite da sa Ytong bijelim tankoslojnim malterom morate zalijepiti i vertikalne spojnice svih ploča.

3. Svaki treći red Ytong Compact ploča morate pričvrstiti elastičnim ankerom bočno u nosivu konstrukciju.

4. Zadnji red završite 2 cm ispod krovne konstrukcije, a međuprostor i okomite diletirane spojeve popunite poliuretanskom pjenom. Elastični anker ćete upotrijebiti i za pričvršćenje svake druge Ytong Compact ploče posljednjeg reda pod stropom u stropnu konstrukciju. 

5. Ako je u vašem pregradnom zidu otvor za vrata, na potrebnoj visini zida pripremite i ležište za nenosivi Ytong nadvoj dužine 1,25 m.

6. Na očišćeni zid, prethodno premazan građevinskom impregnacijom, u slučaju kada imate potpuno ravan zid, metalnom lopaticom nanesite glet debljine 2-3 mm, u njega utisnite mrežicu i kada se prvi sloj osuši ponovno nanesite drugi sloj gleta. Struktura mrežice sada više nije vidljiva, a zid je ravan i pripremljen za bojenje. Međutim, ukoliko zid kojeg obrađujete trebate dodatno ravnjati tada preporučujemo Ytong Plaster koji je posebno prilagođen unutrašnjoj obradi Ytong zidova, a jedinstvena receptura sa mikrovlaknima omogućava obradu bez armaturne mrežice.ings.

Spajanje pregradnih zidova sa nosivim zidovima

Ukoliko su oba zida – osnovni i pregradni – zidani Ytong blokovima možete ih povezati samo sa pocinčanim elastičnim ankerima koristeći eksere.

Međutim, kod pregradnih zidova gdje spajate zid izrađen od Ytong-a i zid od drugačijeg građevinskog materijala, potrebno je svaki treći red međusobno sidriti sa okruglim željezom koje se stavlja u prethodno izbušeni otvor u tvrđem materijalu i izdubljeni utor u Ytong-u.

Spojne utore možete izraditi i namjenskom Strugalicom za instalacione kanale. Udaljenost zidova po vertikali može iznositi najmanje 1 centimetar jer se takvi dilatirani spojevi na kraju ispunjavaju poliuretanskom pjenom.