Kada bi nas pitali kako zamišljamo kuću budućnosti, mnogi bi pomislili na futurističke prikaze domova iz naučno-fantastičnih filmova.

No, sudeći prema procjenama stručnjaka iz oblasti arhitekture i građevinarstva, fokus u dizajnu kuće budućnosti je na dvije bitne karakteristike, pri čemu niti jedna ne podrazumijeva oblik same kuće.

Ti faktori su održivost i upotreba tehnologije.

Izgradnja po principima održive gradnje podrazumijeva kuću koja je:

  • izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala,
  • energetski efikasna i koristi alternativne izvore energije,
  • ekološki zdrava i poštuje prirodno okruženje,
  • dizajnirana da omogući ugodan boravak.

Održiva kuća je dizajnirana tako da pomaže održivost okoliša kroz smanjene emisije štetnih plinova, uštedu vode i energije, te smanjenje otpada kako tokom gradnje tako i tokom cijelog vijeka kuće. Najvažniji element efikasnog sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije je dobro izolirani objekat. Također, ovakva kuća čini život korisnicima udobnim ali i sigurnim, jer ima ugrađene sigurnosne elemente. I na kraju, troškovi održavanja kuće izgrađene po principima održive gradnje niži su u odnosu na standardne kuće, jer je upotreba energije i vode manja, dok se pažljivim planiranjem izbjegavaju buduća renoviranja

Život savremenog čovjeka je već skoro pa nezamisliv bez tehnologije, koja konstantno donosi inovacije i mijenja našu svakodnevnicu u raznim segmentima, pa tako i u našim domovima koji zahvaljujući primjeni tehnologije postaju pametne kuće.
Jedan od tehnoloških noviteta jeste Internet of Things (IoT) odnosno povezivanje raznih uređaja – od satova, osvjetljenja, zvona, kamera, brojila potrošnje do kućanskih aparata – na internet i upravljanje njima na daljinu.

Upravo je IoT ključna komponenta pametnih kuća i automatizacije doma – a to su osnovne karakteristike kuće budućnosti. Pored povezivanja uređaja na internet i daljinskog upravljanja, pametnu kuću karakterišu ugrađeni senzori koji povećavaju mogućnosti upravljanja kućom i naravno podižu kvalitet života. Jedan od primjera takvih senzora jeste aktiviranje klima sistema prije vašeg dolaska kući. Jasno je da će tehnologija koja napreduje velikom brzinom, svakodnevno nuditi nove home smart sisteme koji će nastaviti sa prilagođavanjem kuće potrebama korisnika. Prednost ovih sistema jeste da se sistem pametne kuće može vremenom nadograđivati i proširivati u zavisnosti od želja, potreba i mogućnosti korisnika.

Za našu kompaniju pitanje održivog razvoja nema alternativu, i već decenijama smo posvećeni zaštiti klime i okoliša – kao proizvođač prirodnih i energetski efikasnih građevinskih materijala ali i kao kompanija zasnovana na istraživanjima koja postavlja nove, visoke ciljeve za razvoj boljih metoda i materijala.

Xella proizvodi su izrađeni od prirodnih materijala što znači da su ekološki prihvatljivi.

Ako želite graditi objekte niske potrošnje energije, pasivne objekte i objekte gotovo nulte energije, Xella pruža niz sistemskih rješenja za gradnju vanjskih zidova čime se zadovoljavaju i najstroži standardi u pogledu energetske efikasnosti.

Dovoljno je reći da takvi objekti ostvaruju uštede na grijanju i hlađenju kuće čak 30-50% u odnosu na klasičnu gradnju.

Ako razmišljate da li vaš budžet dozvoljava ovaj nivo kvalitete i udobnosti koje pružaju naši materijali, pozivamo vas da kontaktirate naš stručni tim koji će vam pomoći da pronađete najbolje rješenje.

Pošaljite nam vaš projekat a mi ćemo vam uraditi besplatan proračun potrebnih količina Xella materijala kako biste bili korak bliže svom idealnom domu.