Svi koji su prošli kroz proces planiranja izgradnje porodične kuće znaju da su više puta iznova računali i nastojali da predvide sve moguće troškove, ali i da su u skladu sa raspoloživim budžetom, morali da naprave određene „rezove“. Drugim riječima, kao i kod svakog planiranja najvažnije je biti racionalan i izdvojiti one stavke koje su neophodne u odnosu na one koje bi bilo lijepo da sadrži vaša kuća.

KUPOVINA PLACA

Ukoliko već imate plac u vlasništvu, možete preskočiti ovaj dio. Međutim, ako krećete od samog početka, najprije je potrebno da pronađete adekvatan plac. Pored mikro lokacije koja je važna svakom kupcu, potrebno je sagledati i druge detalje. Verovali ili ne, ovo je prvi korak koji vam može uštediti mnogo novca.

Prva stavka na koju treba obratiti pažnju jeste da li je na placu čiju kupovinu razmatrate predviđena individualna stambena izgradnja. Ovo je preduslov koji vam osigurava da kasnije nećete imati problema prilikom pribavljanja lokacijskih uslova i dozvole za gradnju.

Dalje obratite pažnju na teren. Trudite se da izaberete plac koji je ravan i čije zemljište nije problematično za iskop temelja. Kosina placa dosta utiče na cijenu izrade temelja, a samim tim se odražava i na ukupnu cijenu izgradnje kuće. Potpuno je ista situacija i ukoliko je na placu prisutno kamenje koje otežava iskop te se samim tim troškovi povećavaju od samog početka.

Provjerite da li su voda, struja i kanalizacija prošli pored placa čiju kupovinu razmatrate, odnosno da li plac ima svu infrastrukturu neophodnu za funkcionisanje jednog doma.
Idealno bi bilo da pronađete plac na kome je već postojao stari objekat, koji je za rušenje ili je već porušen.

Kako ovo utiče na troškove?

Ukoliko se na placu nalazio stari objekat od recimo 100 kvadrata, a vi planirate kuću površine 120 kvadrata – platićete komunalno opremanje samo za razliku u kvadraturi, odnosno u ovom primjeru, samo za 20 kvadrata. Naknada za troškove komunalnog opremanja se razlikuje od opštine do opštine, a zavisi i od urbanističke zone, namjene i površine objekta.

ZIDANJE PODRUMA – DA ILI NE?

Svi koji žele život u kući, priželjkuju mnoštvo prostora u kome će biti mjesta za sve, pa je tako i podrum neizostavan dio planiranja budućih vlasnika. Podrum, s obzirom da je ispod nivoa zemlje, prema zakonu mora biti izgrađen od armiranog betona i podrazumijeva značajna ulaganja, te veoma bitno utiče na cijenu kuće. Zato, prije nego što se odlučite da vaša nova kuća mora imati podrum, zapitajte se da li je zaista tako?
Ukoliko podrum želite zbog čuvanja zimnice, možete predvidjeti ostavu koja će biti dodatna prostorija u nivou svih drugih prostorija u kući i imati dovod hladnog zraka sa vanjske strane u zimskim mjesecima. Tokom preostalog perioda godine, možete koristiti ovu prostoriju kao klasičnu ostavu.

TERMOIZOLACIJA KUĆE

Termoizolacija kuće je jedna od bitnih stavki na kojoj nikako ne treba štediti.  Zapravo, ukoliko je objekat kvalitetno termoizolovan vaša buduća kuća će štediti za vas tokom decenija života u njoj.
Danas su vam na raspolaganju mnoge opcije za termoizolaciju, ali naš savjet je svakako da odaberete građevinski materijal sa termoizolacionim osobinama poput Ytong-a. Iako je na samom početku nešto skuplji od klasičnog bloka za zidanje, rješavate istovremeno dva pitanja – izgradnju i termoizolaciju. Praktično to znači da nećete morati dva puta da tražite majstore i plaćate dnevnice.
Pored izuzetnih termičkih osobina Ytong ima i druge prednosti kao što je 2,5 puta brža gradnja. Zahvaljujući veličini Ytong blokova i bijelom tankoslojnom malteru, nema potrebe za mješalicom i klasičnim malterom, otpad materijala je sveden na minimum, gradilište je čisto, a izgradnja se završava dvostruko brže.
Pored dobre termike zidova, veoma je bitno odabrati i dobru stolariju. Prozori i vrata su mjesta najvećeg gubitka energije i zato je važno da budu kvalitetni kako bi se postigla dobra zaptivenost prostora.

OBLIK KROVA

Naravno da vam je kao budućem vlasniku kuće bitno da vaša kuća vizuelno bude lijepa. Međutim, ukoliko ste ograničeni finansijama uvijek se opredijelite za jednostavniji krov. Što je krov atraktivniji i više „izlomljen“ to je njegova površina veća, a samim tim i cijena. Krov je značajna stavka u izgradnji kuće i može znatno uticati na ukupne troškove gradnje. Dakle, ukoliko želite da uštedite odlučite se za projekat kuće sa klasičnim krovom.

ZAVRŠNI I ZANATSKI RADOVI

Pored uobičajenih pregovora sa majstorima i uzimanja više od jedne ponude, značajne uštede u ovoj fazi vam može donijeti upravo izbor materijala za završnu obradu. Tokom izbora materijala za zanatske radove ne treba ići na uštrb kvalitete, ali uštedićete ukoliko izaberete materijale domaće proizvodnje umjesto uvoznih. Konkretno na primjeru kupatila, domaća keramika je znatno povoljnija od recimo španske ili italijanske.
Ako je vaša kuća veće površine, izbor podnih obloga se može osjetno odraziti na ukupne troškove. Mogućnosti izbora podnih obloga su zaista velike, zato analizirajte i pažljivo pristupite izboru poda za vašu novu kuću.
Uspješno možete sačuvati novac i na svim stvarima koje se čine zanemarljivim, a zapravo to nisu, kada izračunate na nivou cijele kuće. Zato je naš savjet da iako jeste komfornije, ne kupujete sve na jednom mjestu već dodatno istražite i odaberite najpovoljniju opciju.

Nadamo se da smo vam bar malo približili najbitnije segmente koji utiču na konačnu cijenu izgradnje vaše porodične kuće. Svakako da neće svaki budući vlasnik moći da uzme u obzir i primijeni sve navedeno, ali tokom izgradnje kuće svaka ušteda je važna i može činiti značajnu razliku u ukupnim troškovima.