Vječito pitanje koje postavljaju svi koji grade konačno je dobilo odgovor. A to čuveno pitanje glasi – koji građevinski materijal obezbjeđuje najveće uštede na završnim radovima i materijalu? Otkrivamo vam rješenje za kojim se traga već decenijama unazad.     

Svi koji grade dobro znaju da su najskuplji troškovi tokom gradnje uvijek oni neplanirani ili propratni. Oni prave razliku između projektovane i finalne cijene objekta i stvaraju najveće glavobolje tokom gradnje, bez obzira da li se radi o porodičnoj kući, stambenom ili poslovnom objektu. 

Upravo zato svi iskusni građevinari znaju da se najveće uštede tokom gradnje ostvaruju na onome što laicima djeluju kao sitnice, jer na papir uglavnom stavljaju samo one bazične i najveće troškove. Istina je, međutim, da ogroman novac odlazi na sve one propratne troškove koji su nevidljivi u startu, ali na kraju prave ogromnu razliku.

Zato vam u ovom tekstu otkrivamo pet zlatnih ušteda koje vam može donijeti samo jedna pametna odluka, a to je – pravi izbor građevinskog materijala. Upravo ta odluka jeste najteža, ali i najbitnija tokom gradnje jer na tržištu postoji veliki broj proizvoda, ali samo neki od njih zaista štede za vas. Posebno se izdvajaju YTONG blokovi jer donose ogromne uštede upravo na tim propratnim troškovima, tj. završnim radovima i dodatnom materijalu.    

5 zlatnih ušteda koje vam donosi YTONG

1. Nije potrebna dodatna termoizolacija za spoljašnje zidove

Prilikom gradnje YTONG Smart blokom nije potrebno ugrađivati dodatnu termoizolaciju čime se direktno ostvaruje značajna ušteda jer nema dodatnih ulaganja u izolaciju spoljašnjih zidova. To se postiže zahvaljujući činjenici da ovaj blok istovremeno ima ulogu bloka za zidanje, ali se i termika nalazi u istom proizvodu, zbog čega se često naziva i “Blok 2u1”. Tako ćete zahvaljujući izuzetnoj termoizolaciji koju dobijate sa YTONG Smart blokom debljine 40 cm osigurati da vaša kuća ili zgrada sigurno dobije energetski razred klase B, a istovremeno ćete obezbijediti izuzetne uštede jer nećete ugrađivati dodatnu termoizolaciju koji biste morali da koristite u slučaju gradnje klasičnim materijalima, poput opeke.  

2. Velike uštede bez dodatnih količina materijala

Uštede se ostvaruju zahvaljujući efikasnom YTONG sistemu gradnje patentiranog od strane internacionalne kompanije Xella Group, koji pored energetske efikasnosti obezbjeđuje maksimalnu iskoristivost uz minimalnu količinu otpada a pored toga i čistije gradilište.

3. Značajno manje malterisanja 

U slučaju zidanja YTONG-om ostvaruje se još jedna bitna ušteda – ušteda u malterisanju na unutrašnjim zidovima jer je pri unutrašnjoj obradi zidova dovoljno koristiti malter u tanjem sloju, svega 5 do 6 mm debljine. Uz YTONG nema potrebe ni za malterisanjem u kupatilu jer se pločice lijepe direktno na zid, što obezbjeđuje dodatnu uštedu u materijalu, novcu i prostoru. 

4. Uštede na armaturi, konstrukciji i oplati

Manja zapreminska masa koja odlikuje YTONG proizvode pored odličnih termoizolacionih osobina omogućava uštedu na armaturi i konstrukciji prilikom gradnje, što podrazumijeva i značajne uštede u novcu u odnosu na druge sisteme gradnje. Ne treba zanemariti ni uštede na oplati koja se uz primjenu YTONG sistema gradnje u poređenju sa drugim sistemima svodi na minimum.

5. Manji broj radnika

Kada gradite po YTONG sistemu gradnje zidanje se vrši bez mješalice i bez oplate što podrazumijeva angažovanje i manjeg broja radnika i uštede na plaćenim radnim satima. Imajući u vidu da su upravo plaćeni radni sati radnicima jedna od stavki koja odnosi značajan dio novca tokom gradnje, jasno je koliko je ovo dragocjena ušteda u finalnom obračunu.   

 Ovih pet zlatnih ušteda ujedno su i najbolja potvrda da smo konačno došli do odgovora na pitanje koji građevinski materijal  obezbjeđuje najveće uštede na završnim radovima i samom materijalu? I to nije sve. Upravo YTONG krije tajnu i najvećih ušteda u grijanju