Nadogradnja kuće se neminovno nameće kada je riječ o proširenju porodice i potrebi za dodatnim prostorom. U zavisnosti od površine dodatnog prostora koji želite, možete se odlučiti za nadogradnju ili dogradnju objekta.

RAZLIKA IZMEĐU NADOGRADNJE I DOGRADNJE

Da li ćete se opredijeliti za nadogradnju ili dogradnju isključivo zavisi od nastalih potreba za dodatnim prostorom i površine prostora koja vam je potrebna.

Ukoliko vam je potrebna samo jedna dodatna prostorija – bilo da je riječ o ostavi, kotlovnici ili manjem lokalu za obavljanje poslovne djelatnosti – finansijski je svakako isplativije da se u tom slučaju opredijelite za dogradnju postojećeg objekta.

U slučaju da imate potrebu za većim proširenjem koje će udvostručiti korisnu površinu vaše kuće, ipak odaberite nadogradnju. Nadogradnja je uvijek povoljnije rješenje kada govorimo o kreiranju dodatnog prostora jer vam za nju nisu potrebni elementi poput dodatnog temelja i krovnog pokrivača, već se svi radovi uklapaju u površinu već postojećeg objekta.

Dodatni trošak kod nadogradnje na već postojeću kuću jeste uklanjanje i ponovno postavljanje krova. U zavisnosti u kakvom je stanju crijep i krovna građa, ovisi i da li ćete moći iskoristiti sav ili bar dio potrebnog materijala kojeg ćete skinuti sa kuće ili ćete ipak morati kupiti potpuno novi krovni materijal. 

STATIČKI PRORAČUN

Šta je najvažnije prilikom nadogradnje?
Od izuzetne važnosti je da planirate i radite nadogradnju na osnovu glavnog projekta i statičkog proračuna. Ukoliko se statičkim proračunom utvrdi da vaša postojeća konstrukcija može da podnese dodatno opterećenje, možete biti sigurni u bezbjednost vaše kuće.

Takođe je važno da se prilikom same izgradnje držite definisanih materijala u samom projektu.  Svaka promjena materijala na sugestiju majstora ili vlastitu ruku, nosi promjenu u težini materijala i može imati uticaj na ukupno opterećenje konstrukcije.

YTONG U NADOGRADNJI

Ytong blok je čvrst i lagan pa je idealan izbor kada govorimo o nadogradnji. Zahvaljujući svojoj porastoj strukturi Ytong je lakši od drugih građevinskih materijala dok je istovremeno masivan, trajan i otporan na pritisak.

Zahvaljujući specifičnoj strukturi posjeduje i odlične termoizolacione osobine te vam neće biti potrebna dodatna termoizolacija jer ćete u jednom sloju zida pomoću Ytong Smart blokova riješiti i gradnju i termoizolaciju.

Ytong se veoma jednostavno obrađuje i oblikuje te se može savršeno uklopiti ukoliko već imate zakrivljene oblike na kući poput ovalnih terasa. Zahvaljujući ovoj osobini i završni radovi kao što je postavljanje vodovodnih i elektičnih instalacija će biti brže i jednostavnije.

Zbog velikih dimenzija gradnja Ytong blokovima je i do 2,5 puta brža od klasične, tako da dodatni sprat možete ozidati veoma brzo.
Napomena: Bez obzira što je u pitanju lakši materijal, neophodno je da posjedujete glavni projekat i statički proračun

POTKROVLJE ILI SPRAT?

Odgovor je individualan i zavisi od vaših potreba za prostorom, ali i od toga da li ste ljubitelj kosina. Ukoliko imate kosi krov i nije vam potreban dvostruko veći prostor, možete se opredijeliti za potkrovlje. Potkrovlje svakako iziskuje manje troškova u vidu građevinskog materijala i završnih radova u odnosu na punu visinu sprata.

Međutim, ako se odlučite za ovu opciju obavezno uzmite u obzir i termoizolaciju krova u slučaju da vaš postojeći krov ne posjeduje termoizolaciju. Krov je mjesto gdje se gubi najviše energije za grijanje i hlađenje pa je važno da bude optimalno termoizolovan, kako bi boravak u potkrovlju bio prijatan kako u zimskom tako i u ljetnom periodu.

Ukoliko ipak imate potrebu da dvostruko povećate stambeni prostor, odlučite se za sprat u punoj visini sa dodatnom pločom i ravnim plafonima.

PREDNOSTI NADOGRADNJE

Za mnoge porodice lokacija je sve. Kako se troškovi građevinskog zemljišta naglo povećavaju, pogodnost i šarm kraja na koji ste navikli postaju neprocjenjivi. Ukoliko je vaš plac manje površine i nemate puno prostora za proširenje u nivou vaše već postojeće kuće trebali bi razmisliti o nadogradnji.

Čak iako su vaši planovi preoblikovanja kuće složeniji od pukog dodavanja novih kvadrata, imajte na umu da stvaranje mnogo veće kuće u postojećim gabaritima može donijeti značajne benefite – kako finansijske tako i lične.

Vrijednost kuće u popularnijim krajevima se može udvostručiti u kratkom vremenskom periodu, a dodatna površina svakako ne može da odmogne u tome. Naravno, nematerijalna dobit je još i značajnija. Ukoliko proširujete kuću u postojećim okvirima imaćete nepromijenjenu površinu placa te ćete moći i dalje da uživate u vašem dvorištu provodeći vrijeme sa porodicom i prijateljima.

Upravo iz ovih razloga nadogradnja je veoma praktično i funkcionalno rješenje jer pruža mogućnost proširenja stambenog prostora bez odricanja dijela travnjaka ili vašeg omiljenog vrta.