U doba pandemije, kada je kretanje i druženje ograničeno, mnogi pronalaze nove hobije ili se odlučuju za različita preuređenja svojih domova, balkona ili bašti. 

Ideja do koje je došao Hrvoje Mišetić iz Grabovnika kod Ljubuškog nastala je mnogo prije pandemije, a veoma je zanimjiva i danas za sve one koji su maštoviti i vole raditi rukama. Naime, Hrvoje je prije nekoliko godina u dvorištu svoje porodične kuće napravio maketu cijelog svog hercegovačkog sela. Najprije je izradio rodnu kuću, a onda još 150 replika drugih građevina koje zaista izgledaju impresivno.

Osnovni materijal koji Hrvoje koristi je Ytong jer je, kako kaže, izuzetno lagan i jednostavan za obradu i rezanje. Nakon što napravi osnovni oblik od Ytong-a, Hrvoje ljepilom pričvršćuje kamene pločice i druge dekoracije dok ne postigne finalni izgled kuće. Iako je u pitanju posao koji zahtjeva dosta truda i strpljenja, autor kaže da se u svemu tome odmara i opušta.

Ytong materijali, osim svoje osnovne građevinske namjene, mogu poslužiti kao materijal za izradu različitih polica, pregrada, baštenskog namještaja, vazni i drugih ukrasa koji će uljepšati vaš životni prostor (preuzmite katalog Ytong Design).
Osim što je proizveden od čistih prirodnih sirovina koje se mogu reciklirati, Ytong materijali se odlikuju iznimnom čvrstoćom, a u zavisnosti od vaših potreba, mogu podnijeti visoka opterećenja (npr. ako se koriste za izradu baštenskog namještaja, kuhinjskih elemenata ili polica).

Ytong se izuzetno lako oblikuje, veoma je trajan i izdržljiv, te spada u negorivi građevinski materijal (klasa A1 otpornosti na požar).  Ako se odlučite za gradnju porodične kuće ili bilo kojeg drugog objekta Ytong materijalima, uvjerićete se u njegov višestruki kvalitet i vrhunsku toplotnu i zvučnu izolaciju, a što je najvažnije, uživaćete u udobnom i sigurnom prostoru koji štedi umjesto vas. 

Više o Ytong materijalima i drugim proizvodima kompanije Xella BH potražite ovdje.