Novi trendovi se javljaju kao reakcija na savremeni način života, tako da se i vizija moderne kuće neprestano mijenja.

Savremeni način života ostavlja sve manje vremena za porodicu, slobodnog vremena za uživanje u druženju s prijateljima i malim stvarima koje nas opuštaju. Napredna tehnologija omogućila nam je mnogo pogodnosti, ali je za posljedicu donijela i puno više obaveza koje su zamutile jasnu granicu između posla i privatnosti.

Kako bi se vratila ravnoteža, savremeni trendovi uređenja kuće predlažu tradicionalne vrijednosti, povratak druženju u porodičnoj atmosferi i iskorak od dnevnih obaveza u ugodnoj, prirodnoj i toploj atmosferi.

Dizajneri enterijera u naše kuće ponovo vraćaju raskošne prirodne i plemenite materijale, meke linije i tople boje nasuprot strogim funkcionalnim trendovima koji su prevladavali prošlih godina. Moderna kuća u velikom stilu vraća tradicionalne vrijednosti.

Dizajneri enterijera sastavili su popis onoga što morate imati ove godine:

 • tradicionalne trpezarije
 • police s knjigama
 • starinske kamine
 • glomazne kade
 • balkone pune saksija s raskošnim cvijećem
 • kućne biljke
 • komade namještaja iz porodične povijesti

Ovo posljednje, uz sentimentalnu i ukrasnu, dobija i svoju praktičnu svrhu. Tako na primjer, umjesto da sakuplja prašinu na tavanu, starinski šivaći stroj vaše bake s malo truda i „uradi sam“ vještine može da postane dekorativni radni stolić.

DNEVNA SOBA

 1. U dnevnoj ili spavaćoj sobi više nema mjesta visokoj tehnologiji
  Visoka tehnologija još je uvijek u trendu, ali sada joj više nije mjesto u dnevnoj ili spavaćoj nego isključivo u radnoj sobi ili prostoru određenom za rad.
  Dnevna soba ponovo je prostor za opuštanje i odmor uz porodično druženje ili čitanje, u kojoj umjesto dominantnog televizora velikog ekrana, prostor obilježava tradicionalna i šarmantna polica za knjige.

 2. Povratak kamina u centar dnevne sobe
  U modu se jednako tako vraća sve ono što simbolizira ugodnost u dnevnom boravku – poput šarmantnih kamina. Oni opet postaju središnji dio kuća.

Osnovne boje su nijanse plave, smeđe, zelene ili pastelno ružičaste, tople su i umirujuće, a kako bi postigli efektan kontrast možemo da se poigramo sa žarkim bojama.
Kako se veliki ekrani televizora i ostala moderna tehnologija izmiještaju iz fokusa modernog uređenja, namještaj se sada slaže oko kamina, se te kreira savršen kutak za veselo druženje ili mirno opuštanje.
Namještaj dnevne sobe je udoban i mekih linija, obložen nježnim materijalima, a u dizajnu dominiraju raskošni lusteri, tradicionalne komode, vazne ili stalci za kućno bilje.

3. U presoblju grijani pod

Grijani podovi nisu novost, ali ove godine postaju pravi hit. I to ne samo na uobičajenim mjestima poput kupatila, dječije sobe ili dnevnog boravka, već ih se postavlja i na ulaz – u presoblje!

TRPEZARIJA

4. Zajednički porodični obroci su u prvom planu

Umjesto obroka “s nogu”, s mobitelom u ruci, pogleda uperenog u laptop ili televizor, dizajneri zagovaraju povratak tradicionalnim trpezarijama kao mjestima porodičnog druženja i mirnog objedovanja koje nećemo prekidati telefoniranjem ili pisanjem poruka.
U trpezariju se uvodi jednostavan namještaj čiju je veličinu potrebno odrediti s obzirom na broj članova porodice, pa o tome zavisi odabir između masivnog trpezarijskog stola ili jednostavnog, praktičnog stolića. I za trpezariju trendovi predlažu opuštajuće boje i praktične, dekorativne ukrase poput svijećnjaka ili prozračnog buketa cvijeća na stolu.
Ako sve ovo možemo da sumiramo, rekli bismo da se u modu ponovno vraćaju klasične trpezarije umjesto šankova i barova

KUHINJA

5. Kuhinja više nije samo mjesto pripreme hrane
Kuhinja se vraća u modu kao centar druženja i ujedno kao najživlja prostorija u kući. Topao i kreativan ugođaj biće posebno izražen uredite li kuhinju u tradicionalnom, rustikalnom ili mediteranskom stilu kojim dominiraju šarmantni ormarići puni pretinaca i “tajnih” kutaka, pletene košare za voće, maštovite posude za začine, dekorativni tanjurići, masivne plohe i
prirodni materijali.

6. Kombinovati više različitih materijala
Kako bi stvorili što originalniji prostor, vlasnici kuhinja često kombinuju više različitih materijala. To je popularno naročito u prostorima u kojima vlada industrijski dizajn. Primjera radi, sada ćete lako i u trendu spojiti rustikalni strop, bijele pločice, vintage tepih i sjajne bijele kuhinjske plohe.

7. Dizajnerski hit je tamni nehrđajući čelik
Tamni inox čelik na velika vrata ulazi u vašu kuhinju. Ko se još sjeća pećnica od emajla? Danas se čine vrlo zastarjelo i nemoderno, a takvom dojmu sve je bliža i obična boja inoxa. Dizajnerski hit je tamni nehrđajući čelik.
Potpuno bijele kuhinje su svevremenske i teško da će ikad potpuno izaći iz mode, što ne znači da se ne treba poigrati s bojama i teksturama. Dizajnerski prijedlog je da se poigrate s kombinovanjem dva različita stila kuhinjskih ormarića!

RADNA SOBA

8. Pravo mjesto za moderne velike ekrane i tehnološke spravice
Dizajneri enterijera najavljuju veliki povratak radne sobe ili radnog prostora u kojem se koncentrira visoka tehnologija koju smo izbacili iz spavaće ili dnevne sobe.

Ukoliko ne možete odvojiti radnu sobu od ostalih prostorija, predlažemo da uredite miran kutak pomoću udobne stolice i čvrstog stola na kojem će, uz laptop ili kompjuter, dominirati zgodna stolna lampa ili opuštajuća kućna biljka.

SPAVAĆA SOBA

9. Samo intima i privatnost, bez tehnologije
U spavaćoj sobi, kako smo već napomenuli, nije mjesto visokoj tehnologiji. U središtu uređenja spavaćih soba su privatnost i opuštajuća atmosfera, koju naglašavaju nježne pastelne boje, tradicionalni noćni ormarići, prirodni materijali ili dekor inspirisan cvijetnim iživotinjskim motivima.

KUPATILO

10. Hedonizam na najjače i povratak retro kada
Brzina i ekonomičnost na koju smo naučili u kupatilu kao prostoru za higijenu i kratko osvježenje odlazi u historiju. Stiže promjena! Dizajneri vraćaju u modu kupatilo kao mjesto opuštanja i hedonizma: umjesto praktičnih tuš kabina, u modu se vraćaju masivne retro kade za uživanje u dugim, mirisnim kupkama.

Ljubiteljima trendova dizajneri preporučuju starinski ili moderan bide kao neočekivan i osvježavajući simbol starinske udobnosti. Simpatični naslonjač, pokoji stalak za cvijeće ili stolić za knjige i časopise uz koje ćemo se opuštati u kupki, popularni su detalji modernih kupatila.

11. Ukrasna ogledala neobičnih oblika
Obično ogledalo ravnih linija najčešće je u većini kupatila. Poneki su se odlučili za okruglo. Ali, ako želite da budete u trendu onda je sigurno – morate da nabavite i postavite otkačeno ogledalo u kupatilu.

BAŠTA, TERASA I BALKONI

12. Viseće saksije, žardinjere i burenca za cvjetno šarenilo
Balkoni puni cvijeća u gradskim središtima ukras su brojnih svjetskih metropola i jedan od glavnih modernih trendova. Kućica u cvijeću kultni je simbol porodičnog ugođaja i tople atmosfere koja nije rezervisana samo za periferiju, vikendice ili sretnike koji imaju veliku baštu.
Uz opuštajuće zelenilo, ugodan vanjski namještaj, ukrasne jastučiće, klupice i maštovitu rasvjetu, svoj balkon pretvorite u šarenu oazu u kojem ćete uživati uz knjigu, kafu ili ugodna druženja.

PALETA BOJA I DEKOR

13. Istaknute boje – od ružičaste do crne
Boja kajsije, crvena i ružičasta – osnovna je paleta tonova i nijansi, ali se ne treba zadržati samo na njima.
Uljno zelene (green oil), mornarsko plave (navy) i tamno plave (deep blue) za dekorativne predmete i detalje istaknuće žive boje i ujedno ih smiriti i prigušiti dok će duboke boje poput crne i ljubičaste biti odličan kontrast sjajnim površinama od bakra i mjedi.
14. Jednobojno više nije u modi
Umjesto uređenja u jednoj boji, izaberite više boja u smirenijim tonovima. To će da promjeni estetiku vaše kuće i učiniće je dinamičnijom, a dobra je stvar i to što zapravo ne možete da pogriješite u odabiru boja.

15. Bakar, mjed i mesing, kao i pluto i mermer dobar su izbor za sve koji prate trendove
Baš kao što se to događa u i modnim dizajnerskim kolekcijama, vraćaju nam se kombinacije iz 50-tih i 70-tih. Upotreba plemenitih i glamuroznih materijala vrlo je snažan trend, a na prvom mjestu su bakar, mesing i mjed.

Kada je riječ o dekoru, ove godine sve je prepuno prirodnih materijala. U modu se vraća pluto, ali i mermer.
Bezvremenski su prisutni drvo, kamen i sirovi beton. Naglasak je na prirodi i ambijentu u neobičnim prostorima, kao što su kupatilo ili kuhinja, a veliki hit ove godine su bašte i parkovi.

STIL – MINIMALIZAM I POVRATAK OSAMDESETIH

16. Jednostavni oblici, al’ luksuzni materijali
Minimalizam nije novost, već dugo vremena prevladava u uređenju prostora, ali ovdje se radi o drugom tipu minimalizma. Ovdje se ne radi o čistom pravcu već o kombinaciji novih i starih elemenata, kao i elemenata sa različitim teksturama pazeći da ne pretrpavate prostor.

Prijedlog je da se nabavi nekoliko jednostavnih detalja vrhunskog dizajna s daškom luksuza bilo da je riječ o dizajnerskim stolicama, ili kuhinji u koju ćete ugraditi mermernu radnu ploču.

17. Sitnice sa daškom prošlosti
Osamdesete nisu baš na glasu po dobrom dizajnu i možda će nekoga uplašiti, ali ovoga se puta radi o reinterpretaciji živahnog dizajna kroz moderniju senzibilnost.
Ubacivanje pokojeg starog komada, kao što je renovirani plakar, u moderno uređenje kuće nije neka novost, ali ove se godine još veći naglasak stavlja na detalje koji imaju svoju historiju, koje su već bile korištene i koje bi, da mogu da pričaju, rasprele sasvim lijepu priču.

18. Materijali s grafičkim uzorcima
Materijali s grafičkim uzorcima već su neko vrijeme u trendu, međutim ove se godine oni kombinuju drugačije. Umjesto matematičke preciznosti, sad se kombinuju kao da su slučajno nabacani što će da stvori dojam topline za razliku od geometrijske strogosti koja ostavlja dojam hladnoće i krutosti.
Ideja kako treba da se prate trendovi uređenja interijera može da se definiše kao stvaranje više zajedništva, topline, opuštenosti, prirodnosti i naglaska na historiju. Zašto da se ne prepustimo?