Ukrašavanje i uređivanje naših domova jedna je od stvari koje, jednostavno rečeno, nikad nisu gotove. Ono što je sjajno, čak i sitnice čine razliku i već uz male promjene učinićete prostor u kome živite prijatnijim. Bez obzira da li se radi o uređenju novog ili preuređenju postojećeg doma, sve mora biti udobno, funkcionalno i besprijekorno, kako bi se u svom domu osjećali najbolje i uživali u svakom trenutku provedenom u njemu. Zato vam i donosimo listu 10 savjeta i trikova uz koje ćete brzo, jednostavno i što je vrlo važno, uz malo finansijskog ulaganja, urediti svoj stambeni prostor.

Uređenje doma u 10 koraka:

 • Nove police – sami ih napravite i učinite dom funkcionalnijim i ljepšim
 • Presložite knjige
 • Bojom unesite promjenu i vedrinu u dom
 • Izbacite suvišni namještaj
 • Zelenilom i zavjesama povećajte prostor i učinite dom prijatnijim
 • Jarkim bojama postignite toplinu
 • Upotrijebite trik s tri ista elementa za „vaaaauuuu“ efekat
 • Iskoristite svjetlost kao adut
 • Tepihom transformišite dom
 • Osvježite spavaću sobu

Osvježavanje zidova, bilo postojećom bilo nekom novom bojom, postiže efektnu i brzu promjenu, a ne zahtijeva veliku investiciju.

Primjetnu razliku napraviće i pažljivo birani detalji poput svjetiljki, slika, novih zavjesa, neobičnih polica ili pak zelenila koje će oplemeniti prostor i koje predstavlja veoma lijep dekor svakoj kući. U zavisnosti od toga kakav utisak želite da postignete, eksperimentišite s rasvjetom i/ili svijećama.

Imajte na umu da su upravo detalji ono što pravi razliku, stoga se odvažite na neke neobične kombinacije.

Važno je da se vi u svom domu osjećate prijatno i da je sve podređeno vašim potrebama.

1. POLICE KOJE SAMI MOŽETE NAPRAVITI

Jednostavno i brzo, uz pomoć nekoliko alata i YTONG Design ploča napravite razne police i promjene u vašem životnom prostoru brzo će biti vidljive. Ne brinite, u nastavku teksta donosimo konkretna uputstva, popis materijala, fotografije i prijedloge za inspiraciju.
Zapamtite, nije uvijek potrebno kupiti gotove police, a ono što sami napravite nosi jedinstven dizajn i pruža vam zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. To može svako, a uz malo spretnosti, osjećaja za oblikovanje i vrlo zahvalne YTONG elemente brzo ćete se pohvaliti novim policama za knjige kao plodom vaše mašte i umijeća. Pogledajte priložene fotografije, pročitajte uputstvo, a potom… na posao!

Police u dnevnom boravku

Namijenjene su za televizor i druge uređaje, ukrasne sitnice, knjige i sve ostalo što želite da imate na dohvat ruke u prostoru u kojem provodite veći dio dana. Prije nego što se upustite u izvođenje projekta „police za dnevnu sobu“, razmislite koju namjenu će imati i kako želite da izgledaju. Potom napravite skicu, nabavite materijal i alat, pozovite nekog prijatelja da vam pomogne i police će brzo biti gotove!

Za police ovakvog tipa poput ovih na fotografiji trebaće vam sljedeći osnovni materijal, čija će količina zavisiti od veličine vaših polica:

Priprema je pola posla. Sada samo pratite dalja uputstva:

Način izvođenja zavisi od nacrta. Već na samom početku izrade trebalo bi da se pobrinete da površina na kojoj se zida bude ravna, zato prve ploče položite u produžni malter.

Zidanje možete nastaviti prema nacrtu pri čemu bi trebalo lijepiti i horizontalne i vertikalne spojnice ploča bijelim tankoslojnim malterom.

Police ankerišite u zid elastičnim ankerima (time se obezbeđuje dodatna stabilnost, posebno ako su police visoke).

Ankere koristite i za namiještanje polica, drugačija veza nije moguća.

Police obradite masom za izravnavanje, izbrusite ih dok ne budu glatke i ofarbajte odabranom unutrašnjom bojom.

Takve police možete obložiti i s drugim materijalima – drvetom, kamenom, keramikom, tapetama ili čime god vam se svidi.

Polica za televizor

Na zidovima od YTONG-a možete ostvariti gotovo sve ideje i prilagoditi prostor upravo vašim željama i potrebama. Tako jedan sterilni, potpuno bijeli enterijer dnevnog boravka brzo može postati razigran, izgradnjom neobično oblikovanog zida koji je još i dodatno naglašen prugastim dezenom tapeta ili bojama.

Naravno, takav zahvat ne bi bio toliko jednostavan da nema YTONG-a budući da je to lako obradivi materijal. Lako se obrađuju na željene dimenzije i oblike a ugradnja je jednostavna. Zidanje YTONG tankoslojnim malterom toliko je jednostavno da ga može savladati svaka osoba.

Pričvrstite televizor na zid. Savremeni televizijski uređaji toliko su tanki da često djeluju poput slike na zidu. Ta činjenica otvara široke mogućnosti dizajniranja prostora oko televizora, jer on više ne mora nužno stajati na nekom stoliću ili polici.

Polica za biblioteku

Obogatite dom kućnom bibliotekom ili barem preuredite dio dnevnog boravka za ljubitelje čitanja. Na taj način ćete ujedno organizovati i složiti svoje knjige, ali i dobiti novi funkcionalni prostor. Pronađite kutak ili čak prostoriju za kućnu biblioteku. Nakon toga, dajte mašti na volju, jer police za knjige ne moraju nužno biti pravilnih oblika. 

Ako poželite, u trenucima odmora posvećenog čitanju, uz sebe da imate poseban izbor vama omiljenih djela, obnovite zid u dnevnom boravku i u njemu ostavite nišu. Taj uvučeni prostor možete obojiti kontrastnom bojom i u njega ugraditi neobične ili obične police na koje ćete postaviti knjige. One ne moraju uvijek biti horizontalne, ravne.

Kao što vidite na našoj fotografiji, mogu biti zaobljenog ili kružnog oblika. To možete jednostavno napraviti upravo sa YTONG blokovima i pločama, jer se lako režu i slažu u krug ili polukrug.

Umjesto da police pretrpavate brojnim predmetima, okrenite se minimalističkom stilu uređenja i upotrijebite nekoliko uspravno postavljenih knjiga i visoke vaze koje lijepo ispunjavaju prostor. Takođe, kako bi police bile zanimljivije, nije loše dodati i dekorativne predmete različitih visina i boja.

Osim toga, prostor za police s knjigama i ukrasima najbolje je postaviti na mjesta u stanu koja bi inače ostala prazna i neiskorištena poput uglova prostorija. Police mogu istovremeno imati i više namjena pa tako mogu postati brza i jeftina pregrada između, na primjer, trpezarije i dnevnog boravka.

 1. PRESLOŽITE KNJIGE

Efektno osvježenje ćete postići razmiještanjem postojeće „postavke knjiga“ na policama i to u slučaju da žudite za promjenom, a niste spremni da investirate.

Nizove vertikalno postavljenih knjiga na policama prekinite vodoravno složenim knjigama ili praznim prostorom s ukrasnim figuricama – promjena će biti odmah vidljiva i enterijer će izgledati drugačije.

 1. BOJE DONOSE VEDRINU I PROMJENE

Nisu uvijek potrebni veliki zahvati, puno novca, vremena i potpuno mijenjanje boje na zidovima kako bi nešto drugačije izgledalo i kako biste postigli željenu promjenu. Ako imate vremena i voljni ste nešto da napravite sami, sa malo novca uz malo boje na namještaju i par detalja možete unijeti vidljive promjene u svoj dom. Kantica sa željenom bojom, četka i precizna ruka je sve što je potrebno za, na primjer, novo lice police, osvježavanje zastarjelog stola ili bilo kog komada namještaja.

Ukoliko uređujete balkon ili terasu, od odbačene palete možete napraviti zanimljivu policu za cvijeće i sitnice. Stare tegle pak lako ćete pretvoriti u nove ako ih obojite crnom bojom po kojoj se može pisati kredom. Zasadite u njih začinsko bilje.

 1. IZBACITE SUVIŠNI NAMJEŠTAJ

Već sama promjena rasporeda namještaja može učiniti čuda za vaš prostor, a dodatan efekat ćete postići ako se oslobodite viška namještaja. Stručnjaci tvrde da većina nas ima previše namještaja, a time se guši prostor. 

Masivne police za knjige i regali kao ostavština nekih prošlih vremena trenutno nisu popularni, pa ih se odmah riješite ako želite više prostora ili ih obojite u neku neutralnu boju koja će ih vizuelno stopiti sa zidovima.

Obratite pažnju i na lustere i visilice! Masivni lusteri po pravilu pristaju samo u vrlo velike prostorije.

 1. ZELENILOM I ZAVJESAMA DO VEĆEG I PRIJATNIJEG DOMA

Ukoliko imate niske plafone, posegnite za provjerenim trikom. Šipke za zavjese postavite više iznad okvira prozora.

Utisku veće visine doprinijeće i zavjese u neutralnoj boji bez dezena koje sežu gotovo do poda. 

Ne zaboravite i na važnost biljaka u uređenju enterijera. Zelenilo u uglovima takođe vizuelno povećava prostor, a naročito ako je riječ o dekorativnim i većim biljkama. 

 1. JARKE BOJE DAJU TOPLINU

Ukoliko odlučite da sami ofarbate neki od zidova u jarku boju, prvo obojite malu površinu i pustite boju da se osuši. Ako ste zadovoljni nijansom, nastavite bojiti i ostatak zida

Ako se pak ne usuđujete da eksperimentišete s jarkim bojama, upotrijebite ih na detaljima poput jastučića, zavjesa i malih tepiha. Istog trena ćete pružiti domu toplinu i promjena će biti odmah vidljiva.

 1. TRI ELEMENTA ZA “VAAAUUUU” EFEKAT

Dizajneri enterijera se pri uređenju prostora često služe trikom zvanim „tri ista elementa ili detalja“.

Tako je posljednjih godina vrlo popularna slika podijeljena u tri dijela, tzv. triptih!

Ako baš takav detalj priželjkujete u svom dnevnom boravku ili iznad trpezarijskog stola, jeftin način da to postignete je da sliku koja vam se sviđa odštampate, podijelite na tri dijela i uokvirite je jednostavnim ramovima.

 1. ISKORISTITE SVJETLOST KAO ADUT

Ako vaš dom krase veliki prozori i dovoljna količina dnevne svjetlosti, neka upravo to bude njegov najveći ukras. Kako bi vaš dom zaista blistao, držite se neutralnih i neupadljivih boja i nemojte prekrivati prozore teškim i tamnim zavjesama.

Kako biste spriječili da soba djeluje dosadno, dodajte atraktivnu sliku ili neobično ukrašen jastuk.

 1. TEPIHOM TRANSFORMIŠITE PROSTOR

Jedno od brzih rješenja za unošenje svježe vizuelne energije u kuću je novi tepih. S obzirom da je to najveća koloritna površina u vašem domu (ako ne računamo zidove), tepih ima tu moć.

Inače je pravilo – što je veći tepih, i prostor vizuelno izgleda veći. Prostor se vizuelno može povećati i spajanjem nekoliko tepiha.

Neutralne boje u prostoriji, veliko ogledalo postavljeno iza garniture za sjedenje i veliki tepih odlično funkcionišu zajedno i prostor čine većim i prostranijim, a ujedno su i jeftin način da postignete osvježenje prostora.

 1. JEDNOSTAVNIM TRIKOM OSVJEŽITE SPAVAĆU SOBU

Uobičajenu i već pomalo dosadnu spavaću sobu možete osvježiti jednostavnim trikom: jedan zid obojite u tamniju boju ili ga pak prekrijte tapetama. Ako zid iza kreveta obogatite teksturom, pružićete sobi topao izgled.

Osim toga, ako ofarbate samo jedan zid ili stavite tapete, ne samo što ćete postići odličan efekat nego ćete potrošiti znatno manje novca nego da uređujete sve zidove u sobi.

Ako vas muči mali prostor, krevet odmaknite od zida – prostorija će djelovati veća.

Malo volje i posvećenosti, kao i pravi materijali su sve što vam je potrebno da učinite vaš dom idealnim mjestom za život.